Powered By Blogger

среда, 24 июня 2015 г.

Оголений нерв материнського серця
«Поки ти ще серед людей –
Навчися цінувати кожен новий день»

Кузьма Скрябін

За останні півтора року українські родини зазнали дуже багато горя. Кожного дня ми отримували і продовжуємо отримувати дані про кількість загиблих та поранених з тих місць, які одні називають АТО, а інші - війною. Ми почали звикати до тих цифр. І не тому, що стали черствішими. Просто людям властиво звикати. В тому числі і до таких «статистичних даних».

Але другого лютого вся країна прокинулась вранцi i була шокована трагічною звісткою... На 86-му кілометрі траси «Кривий Ріг - Кіровоград» обірвалося життя Андрія Кузьменка (Кузьми Скрябіна) - артиста, шоумена, телеведучого... А ще - чудового батька своєї доньки та прекрасного сина своїх батьків.

«Байдужiсть вбиває все навколо себе» - говорив Скрябiн. На тому мiсцi, де загинув артист, за зиму трапилось 16 дорожньо-транспортних пригод. А велика яма на тому мiсцi так i залишалась бути великою ямою. Кузьма був правий: байдужiсть позбавила життя i його.

«Велике щастя зустрічати новий день...» - Андрій Кузьменко
Що може бути для батьків трагічніше в житті за втрату власної дитини? Хіба що одне - втрата єдиної дитини... Саме такий удар долі змушені були прийняти на себе Ольга Михайлівна та Віктор Кузьмич - батьки Андрія.

Книгу Ольги Кузьменко «Моя дорога птаха» читати дуже важко. Кожна її сторінка пронизана емоціями - любові до своєї дитина та нестерпного болю за її втратою. І саме тому потрібно подякувати мамі Кузьми - можна лише здогадуватись, як важко їй було перенести свої емоції в книгу. Та в першу чергу ми повинні дякувати ій за чудового сина і неймовірно позитивну людину.

«Моя дорога птаха» - це розповідь Ольги Михайлівни про її Андрійка. Про його народження та загибель. Його злети та падіння. Його дитячі та дорослі мрії, фантазії та цілі. Ми знаємо Кузьму як людину-батарейку, яка заряджала фанатів своєю неймовірною позитивною енергетикою. Завдяки ж маминій розповіді ми побачимо зовсім іншого Андрія - сором`язливого хлопця, який ніколи не бився, не любив грати в футбол, не ходив з батьком на риболовлю. Майбутній Скрябін від самого народження був дуже чутливою людиною. Він ніколи не залишався байдужим до несправедливості та чужого болю. Ці почуття вин проніс у собі все своє життя. З цими почуттями він і пішов... 


«Моя дорога птаха. Мамина книжка" складається з трьох частин.
  • Перша - розповідь Ольги Кузьменко про її сина, яку доповнюють десятки фотографїй з сімейного альбому.
  • Друга - тепла та чутлива дитяча казка Андрія «Тарасик, тролейбус та Святий Миколай». Кузьма планував видати збірку дитячих казок. Не встиг...
  • Третя - тексти пісень Скрябіна. «Кінець фільму», «Сука-війна», «Лист до президентів», «Маленька дівчинка», «Мам»... Актуальність кожної з них на сьогодні просто зашкалює.
Чи часто ми висловлюємо слова ніжності своїм батькам та своїм дітям?  Переконаний (на жаль, i на особистому прикладі), що більшість з нас робить це недостатньо. Або ж і не робить взагалі. А теплі та щирі слова iнодi бувають значно важливішими за матеріальну підтримку та різні настанови.

В житті людини є місце як щастю, так і трагедії. Та на кожного чекає незворотне - час залишити цей світ. На превеликий жаль, іноді це відбувається занадто передчасно. I нїхто не знає, коли саме це вiдбудеться з ним чи його рiдними. I чи не пошкодуємо ми за тим, що не встигли сказати одне-одному найголовнiшого? Ми часто буваємо надто серйозними, надто флегматичними i водночас занадто сором'язливими для сентиментальних слiв. Хоча б на кiлька хвилин вимкніть у собі серйознiсть, залиште сором'язливiсть. I, не вiдкладаючи на потiм, просто сьогоднi скажiть своїм батькам та дiтям, що любите їх, що багато чим завдячуєте їм. Тодi ви точно встигнете це сказати, а вони встигнуть почути це вiд вас. I хто знає, можливо саме сьогоднi ви скажете найважливіші слова в своєму та їхньому життi.

На останок хочу подякувати батькам Андрiя Кузьменка за Сина, Українця, Людину. Вони мають повне право пишатися ним!

P.S. Згiдно з даними МВС, за 2014 рiк на дорогах України в ДТП загинуло 4443 людей. 32270 осiб зазнало травм. Будь ласка, не поспiшайте. Адже у кожного з вас є тi, кому ви потрiбнi...


Комментариев нет:

Отправить комментарий